WORKSHOP VEZÉNYLŐ ZENESZERZŐKNEK - A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

2016.10.16. - 2016.10.20.
Budapest Music Center

2016. október 16-20.

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Az utóbbi években örömmel látjuk, hogy a világon mindenütt egyre több fiatal zeneszerző szeretné a művének előadását saját kezébe venni. Ehhez a vezénylés és a zenekari próbák technikáját tanulni kell. Ennek évek óta mentora Eötvös Péter, zeneszerző, karmester, aki mindkét területen világhírre tett szert.

2016 őszén a CAFe Budapest Fesztivál keretében Krzystof Penderecki Budapestre látogat, és saját művét fogja vezényelni. Penderecki ugyancsak zeneszerző karmesterként ismert és világhírű. Budapesti vendégszerepléséhez kapcsolva szervezünk vele egy találkozót, nyilvános beszélgetést és workshopot olyan fiatal zeneszerzőknek, akik maguk vezénylik a műveiket.

Meghívott professzorok:
Horváth Balázs, zeneszerző-karmester
Jean-Philippe Wurtz karmester

Meghívott vendégek:
Krzysztof Penderecki, zeneszerző-karmester
Eötvös Péter, zeneszerző-karmester

Közreműködő együttes: THReNSeMBLe

Helyszín: Budapest Music Center

Minden résztvevőnek a saját művén kívül Anton Webern: Kozert, op. 24. című mű 1. és 2. tételének vezénylésére is fel kell készülnie, amit csak 1 alkalommal fognak próbálni, koncerten nem hangzik el. Ennek célja egy másfajta karmesteri feladat kipróbálása, a karmesterképzés kiszélesítése céljából. A kottát a jelentkezőknek maguknak kell beszerezniük.

Olyan zeneszerzők jelentkezését várjuk, akik a kurzus folyamán a közreműködő együttessel próbálni és vezényelni szeretnék saját művüket.

Az együttes összeállítása: fuvola, oboa, klarinét (vagy basszusklarinét), kürt, trombita, harsona, zongora, hegedű, mélyhegedű, gordonka. Az adott összeállításból bármely hangszer használható, de legfeljebb a megnevezett tízet lehet.

Ezen belül bármilyen hangszer-összeállítású művet fogadunk, más hangszerre nincs lehetőség. A művek hossza max. 8-10 min, és 3 különböző karakterű tételből kell állnia.


A partitúrát a jelentkezési anyaggal együtt 2016. augusztus 31-ig, a szólamanyagokat 2016. szeptember 15-ig kell beküldeni elektronikusan az alapítványhoz.
A jelentkezők jelentkezésük elfogadásáról szeptember 20-ig értesítést kapnak.

Aktív részvevőként 6 zeneszerzőt fogadunk.

Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 31.
Korhatár: 35 év

Jelentkezési anyag: online jelentkezési lap, szakmai életrajz, műjegyzék valamint a konkrét kompozíció partitúrája. Az alapítvány oldalán online jelentkezési lap kitöltése kötelező: www.eotvosmusicfoundation.org

RÉSZVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS

Magyar állampolgárok részére: 75.000 Ft, külföldi állampolgárok részére: 500 EUR (befizetési határidő: 2016. szeptember 25.)
Passzív résztvevők magyar állampolgársággal: 10.000 Ft, passzív résztvevők efyéb állampolgársággal: 100 EUR (kurzus kezdésig kell befizetni)

A kurzus részvételi hozzájárulását az alapítvány alábbi számlájára kérjük befizetni:

Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

10201006-50266418-00000000



Kedvezményt nem tudunk biztosítani, amennyiben a résztvevő csak részben tud a kurzuson megjelenni.

A részvételi díj a következő extra programokat is magában foglalja: a kurzus ideje alatt bármely résztvevő igényelhet jegyeket a Budapest Music Centerben található Opus Jazz Club koncertjeire és részt vehetnek a közönségtalálkozón valamint a koncerten.


A részvételi díj nem tartalmazza az utazás, szállás és ellátás költségeit, a szállásszervezést a hallgatók egyénileg intézik.

ÖSZTÖNDÍJAK

Összesen 3 aktív ösztöndíj támogatás áll rendelkezésre, ösztöndíj igényeket a jelentkezési lapon kötelezően jelölni kell, ill. az ösztöndíjkérelemhez ajánlólevelet kérünk mellékelni.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a jelentkezési határidő lejárta után ösztöndíj kérelmeket nem áll módunkban elfogadni.

KURZUSBEOSZTÁS (ELŐZETES)

Október 15. Érkezés
Október 16. kurzusmunka együttes nélkül
Október 17. kurzusmunka együttessel / este Habanera koncert látogatás
Október 18. kurzusmunka együttessel / délután Eötvös Péter részvételével / este Penderecki közönségtalálkozó
Október 19. kurzusmunka együttessel
Október 20. főpróba és záró koncert a BMC Tetőteremben

A próbák és foglalkozások részben rögzítésre kerülnek, és az ebből összeállított dokumentumfilm a kurzust követően mindenki számára elérhető lesz.

Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó a legjobb művek kiadását vállalja az alapítvánnyal kötött megállapodás alapján.

OKLEVELEK ÉS IGAZOLÁSOK
Az aktív karmesterek a kurzust követően diplomát, a vendéghallgatók részvételi igazolást kapnak, amelyet minden professzor aláír.

KÖSZÖNET

Köszönjük partnereinknek, hogy lehetővé teszik a kurzus megrendezését: Budapest Music Center, Art Mentor Foundation Lucerne, CAFeBudapest.