Mentorprogram


MENTORPROGRAM

FIATAL KARMESTEREKNEK ÉS ZENESZERZŐKNEK
2018/2019/2020

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramot hirdet fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek a 2018, 2019 és 2020-as évekre.

A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerzö, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerzö, karmester). Minden munkaperiódusra meghívunk rajtuk kívül neves professzorokat és hangszeres művészeket. A 2018-as év részletes programját jelen kiírás már tartalmazza, a 2019-2020-as évek programja később kerül kiírásra, de hasonló rendszerben.

A programban való részvételt az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja, a kiválasztott művészek részére az Eötvös Péter Alapítvány biztosítja az utazási- és szállás-költségeket, valamint a térítés nélküli részvételt a meghirdetett kurzusokon és programokban. A mentorált résztvevők ezen kívül egyéni konzultációkon vesznek részt managerekkel, zenekarvezetőkkel, fesztiváligazgatókkal, kommunikációs szakemberekkel, valamint lehetőségük nyilik nagy koncerttermek, operaházak látogatására és személyes kapcsolatok kialakítására is.

Az Eötvös Péter Alapítvány a mentori év végére egy teljes portfóliót állít össze a résztvevők részére, amely tartalmaz portréfotókat, hang- és video-felvételeket, interjúkat, ajánló leveleket és egyéb promóciós anyagokat.

A mentorált év utáni évben a zeneszerző résztvevők lehetőséget kapnak együttesekkel és nagyzenekarokkal saját művük bemutatására, illetve a karmesterek zenekari koncertprogram vezénylésére.

A mentorprogram évenként 2 zeneszerzőt és 2 karmestert fogad. A jelentkezés nyitott bármilyen nemzetiségű, fiatal, szakmáját aktívan gyakorló karmester és zeneszerző részére. A mentorprogramba kiválasztottaknak az év összes programjában kötelezően részt kell venniük.

A 2018-as évre kiválasztott zeneszerzők és karmesterek:
Toby Thatcher (AUS-UK) - karmester
Su-Han Yang (Taiwan) - karmester
Aaron Holloway-Nahum (USA) - zeneszerző
Alex Nante (ARG) - zeneszerző

A 2019-es évre kiválaszott zeneszerzők:
Donghoon Shin (South-Korea)
Mikel Urquiza (SP)

A mentorprogrammal kapcsolatban érdeklődni az info@eotvospeter.com címen lehet Sőregi Melindánál!
A 2018. évi mentorprogram részletes leírása1. munkafázis:

2018. február 6-15. Budapest, Hungary

Program karmesterek részére:
Bartók: A kékszakállú herceg vára és Stravinsky: A katona története, valamint a mentorprogramban résztvevő zeneszerzők művei.
Közreműködnek: Az UMZE együttes szólistái (Stravinsky) és énekes szólisták zongora kísérettel (Bartók, magyar nyelven).

Professzorok: Eötvös Péter és Vajda Gergely

Program zeneszerzők részére:
saját művek konzultációja és concert-előadása, a művek hangszerösszeállítása: hegedű, klarinét, fagott, trombita, harsona, bőgő, ütőhangszer, ami a Stravinsky: A katona története hangszer-összeállításának felel meg.

Professzorok: Johannes Schöllhorn és Eötvös Péter

Kiegészitő programok: előadások, közönségtalálkozó, koncert-látogatás (MÜPA), zenekari és koncertterem management találkozó, interjú-tréning, kommunikációs előadás.2. munkafázis:

2018. április 20-25. Párizs, Franciaország

Ebben az időszakban a hallgatók részt vesznek Eötvös Péter próbáin az Ensemble Intercontemporain együttessel, melynek programja: Bruno Mantovani új műve, Eötvös: Steine, Boulez: Derive II.

Professzorok: Eötvös Péter, Bruno Mantovani

Kiegészítő programok, találkozások:

Bruno Mantovani-előadás, látogatás a Conservatoire-ban, látogatás a Filharmónia épületében, koncert a Cité de la Musique-ban, látogatás az IRCAM-ban.3. munkafázis

2018. május 25. - június 4. Budapest

Program karmesterek részére:
Schönberg: Kammersymphonie op. 9.
Stockhausen: Punkte

Közreműködő zenekar: Óbudai Danubia Zenekar

Professzorok: Eötvös Péter és Vajda Gergely

Program zeneszerzök részére:
Szóló hangszerre vagy zongorára kell darabot írni. (max. 10 perc)
Stockhausen: Punkte - elemzések, előadások
Saját művekről konzultáció és koncert előadás.

Professzorok: Alessandro Solbiati és Eötvös Péter

Kiegészítő programok: előadások, találkozó a Stockhausen Alapítvány képviselőjével, 2 opera-látogatás (Magyar Állami Operaház), találkozó egy nemzetközi managerrel.4. munkafázis

2018. szeptember 30. - október 6. Budapest

Program karmesterek részére:
Mozart: Serenade no. 10. KV 361 (Gran Partita)

Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar
Professzor: Vajda Gergely

Program zeneszerzők részére:
A zeneszerzőktől egy 8-10 perces fuvósötös művet kérünk komponálni, amelyet neves hangszeres művészekkel próbálnak és konzultálnak az egyes hangszerek speciális használatáról. A művek koncerten is elhangzanak. Emellett a zeneszerzök előkészülnek egy fafuvós versenymű megírására, amelyet a következő évben mutatunk majd be.

Professzorok: Eötvös Péter, Camilla Hoitenga (fuvola), Catherine Milliken (oboa), Horia Dumitrache (klarinét), Lakatos György (fagott), Kovalcsik András (kürt).A 2019-es év előzetes programja

2019. február 20-27. Budapest

Holliger: Turm-Musik

Beethoven: 8. Szimfónia

Professzorok: Heinz Holliger, Eötvös Péter, Vajda Gergely2019. április 7-14. Budapest

Saariaho: Trans

Sibelius: 2. Szimfónia

Professzorok: Kaija Saariaho, Eötvös Péter, Vajda Gergely2019. május 6-11. Concertgebouw, Amszterdam

Professzor: Eötvös Péter2019. november 24. - december 2. Budapest (a program tervezés alatt)

Professzorok: Eötvös Péter, Vajda Gergely
A 2020-as év programja még tervezés alatt!